By Roy Fares

Mästerbagarens största fans

Får man ta med husdjur på restaurang?

På de allra flesta restauranger kan man se en skylt med en överkryssad hund. Men vad betyder det egentligen? Är det bara hundar som är förbjudna? Nej, denna skylt gäller för alla djur, och man får alltså inte ens ta med sig en katt i bur in på denna restaurang.

Restauranger där djur får vara med

På vissa restauranger har man gjort så att också djur är välkomna i vissa delar och på dessa ställen finns också ofta speciella menyer just för djuren. Där kan hela familjen, samt husdjuren äta gott och njuta av sällskapet. Just i Sverige finns inga sådana restauranger men till exempel i Japan är de vanliga och där finns också så kallade kattkaféer där det bor flera katter som besökare kan klappa på och prata med under tiden de fikar. Här är ofta också privatpersoners katter välkomna. På de allra flesta svenska restauranger är hunden eller andra husdjur ofta inte välkomna inomhus. Det finns dock ofta möjlighet att beställa mat och sitta en bit bort eller på en uteservering med djur. Ofta är restauranger mycket generösa och brukar kunna erbjuda vatten och ibland någon godbit åt husdjuren. På en del snabbmatsrestauranger delas små koppar med djurfoder ut när matgäster till exempel kör igenom en drive thru eller liknande. Detta brukar ofta vara mycket uppskattat.

Vad gäller för ledarhundar?

Ledhund

När det gäller ledarhundar är det lite speciellt. De har nämligen speciella tillstånd som gör att de får gå in på till exempel:

  • Bio
  • Livsmedelsaffärer
  • Restaurang
  • Offentliga platser

Restauranger är dock lite speciella, då det ofta krävs att den som har restaurangen ska godkänna att hunden tas med men under senare tid har allt fler synskadade hänvisats till att anmäla restaurangägare som inte släpper in hunden för diskriminering.

Hur hittar man ledhundar som man får ta med sig in på restaurang?

Skillnad mellan ledhund och ledhund finns egentligen inte och alla ledhundar får man egentligen ta med sig in på restaurang, så länge man anmäler detta i förväg, som tidigare nämnts ovan.

Ledhundar går att hitta på många olika sätt där det populäraste idag att helt enkelt hitta ledhundar via internet. Här söker man helt enkelt efter ett företag som säljer ledhundar och därefter kontaktar dem för att gå vidare med hundköpet direkt. Många företag finns att hitta på nätet idag och man kan till och med jämföra priserna varje ledhundsföretag har. På samma sätt som många idag jämför webbhotell bäst i test och detta blivit känt att det producerar oerhört bra resultat för sökare så kan man även jämföra ledhundar och gå utefter bäst-i-test resultat för att därefter välja den hund man anser passar just ens egna behov bäst. Många sådana sidor finns på nätet idag vilket ger en ett stort utbud av bäst-i-test resultat att utgå ifrån och gå vidare med sitt ledhundsköp på bästa möjliga sätt.

Var gör man av sitt djur?

Om man ska gå på restaurang och äta och man vet att hunden inte kan följa med in, och det inte finns någon möjlighet att sitta ute är det allra bäst om hunden kan vara hemma. Det är inte rekommenderat att ta med hunden och sedan binda fast den utomhus eftersom den lätt kan bli stulen. Om hunden inte kan vara hemma är ett alternativ att skaffa hundvakt eller uppsöka ett hunddagis. Annars får man helt enkelt hämta maten på restaurangen och äta den hemma.

Djur och restaurangmat

Om man tar med sitt djur till en restaurang gäller det att ha koll på den. En hund känner många dofter och kan lätt trassla in sig eller hoppa upp på bord eller personer för att få tag i deras mat. Det kan dessutom ligga mat på golvet eller marken som hunden kan få i sig. Många gånger kan restaurangmat och desserter vara helt livsfarliga för hunden. Så är till exempel fallet med lök, choklad och för mycket fett. Hunden kan bli mycket dålig och om man har tur i oturen så räcker det med att hunden kräks och är dålig i magen över natten och ett par dagar framåt.

Roy

Tillbaka till toppen